- = Bahan utk Roti =
- 300g tepung roti
- 50g butter
- 1 biji telur
- 50g gula halus
- 100ml fresh milk/air (suhu badan)
- 8g dry yeast
- 1 sudu kecil garam
- -----------------------------------------------------
- = Filling =
- 2-3 sudu kecil cinnamon powder (ikut suka )
- 60g gula perang
- 20g butter-suhu bilik
- -----------------------------------------------------
- = Icing =
- 50g cream cheese - suhu bilik
- 20g butter - suhu bilik
- 100g gula aising
- secubit garam
- beberapa titik vanila esen
Cara-cara
- Cara buat roti: Gaulkan butter dengan tepung sehingga jadi macam serbuk roti
- Kemudian masukkan gula dan dry yeast. Kacau dengan sudu sehingga bergaul rata.
- Masukkan pula garam, telur dan susu. Uli sehingga tak melekat ditangan atau sehingga licin.
- Wrap dengan plastik/ kain lembab. Biarkan naik sehingga 1.5 kali ganda. Bila dah naik, buatkan bentuk bulat sekali lagi dan rehatkan selama 10 minit.
- Bahagikan doh kepada 2 bahagian. Ambik 1 bahagian dan canaikan lebih kurang 20x25cm. Letakkan bahan-bahan filling.
- Kemudian gulung. Bahagikan pula kepada 4 bahagian kecil( lebih kurang 4 cm panjang). Ulang untuk doh yang sebahagian lagi.
- Lapikkan roti dengan muffin cup. Biar naik 1.5 kali ganda lagi. Bakar dengan suhu 180C selama 15 minit.
- Sementara itu sediakan aisingnya. Masukkan semua bahan-bahan untuk aising ke dalam mangkuk. Pukul sehingga jadi bentuk krim.
- Bila roti dan masak( ketika masih panas), letaklah aising 1-1/2 sudu besar ke atas setiap roti. Jangan letak terlampau banyak aising. Aising yg banyak boleh menghilangkan kesedapan rasa roti.
No comments:
Post a Comment