Kek yogurt
Kek yogurt
Bahan-bahan ( 18cm )
- 500g yogurt( buangkan air sehingga beratnya tinggal 150g)
- 50ml susu segar
- 200ml fresh cream
- 15g gula aising ( gula yogurt lagi sedap)
- 5g serbuk gelatin
- 1/2 sudu besar jus lemon(dr buah lemon)
- 9 keping biskut oreo (96g)
- 20g butter
Cara-cara
- Masukkan yogurt ke dalam penyejat. Sejatkan sehingga berat yogurt menjadi 150g. Mungkin mengambil masa dlm 1-2 jam.
- Masukkan biskut oreo bersama krimnya ke dalam beg plastik. Ketuk-ketuk biar biskut hancur.
- Masukkan butter yg telah dicair ke dalam biskut oreo. Ramas-ramaskan biar berketul.
- Kemudian masukkan ke dalam loyang. Lapikkan plastik dan tekan-tekan biar jadi padat.
- Loyang yg diguna mestilah bahagian bwhnya boleh diangkat. Kalau nak krim yogurt kelihatan tebal boleh guna loyang 15cm.
- Panaskan susu dengan microwave selama 50 saat atau panaskan sehingga hampir mendidih. Campurkan gelatin dengan 1/2 sb air. Kacau ratakan. Kemudian masukkan ke dlm susu. Kacaulah sehingga tak berketul
- Yogurt biarkan pd suhu bilik sebelum digunakan. Pukul yogurt sehingga jadi bentuk krim.
- dlm mangkuk lain pula, pukul fresh cream dengan gula sehingga agak pekat. Jgn terlampau keras.
- Masukkan fresh cream ke dalam mangkuk yogurt sambil dikacau. Kemudian masukkan pula susu bersama gelatin tadi. Akhir sekali masukkan jus lemon. Kacau dengan perlahan-lahan sampai sebati.
- Masukkan ke dalam loyang yg ada cookies tadi. Sejukkan dlm peti sejuk sehingga keras.
No comments:
Post a Comment