Bahan-bahan:
½ kg daging cincang
3 ulas bawang putih, dihiris
50 gram tepung sagu
1 sudu teh garam atau secukup rasa
1 biji putih telur
sediakan:
1 mangkuk besar air mendidih
1 mangkuk air sejuk/air ais
Cara penyediaan BAKSO:
- Campur kesemua bahan dengan menggunakan tangan dan sendok sampai mesra dan tidak melekat.
- Basahkan tangan dengan air, ambil campuran daging dengan tangan dan genggam dan keluarkan melalui celah jari telunjuk dan ibu jari.
- Bulatkan bakso dengan sendok dan celupkan ke air panas mendidih sehingga terapung.
- ndahkan bakso yang terapung ke dalam air ais selama 5 minit. Lakukan sehingga selesai.
Kuah Bakso:
- Sediakan air rebusan daging. Tambahkan garam, merica, dan gula secukup rasa. Setelah mendidih masukkan bakso tadi dan masak sebentar lagi.
Cara Sajian:
Sediakan mangkuk berisi mi kuning atau bihun yang sudah direbus, tuang kuah sup dan baksonya, tabur potongan daun seleri dan bawang merah goreng.
Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment