1/2 cwn fresh cream dipukul sehingga kental
250g cream cheese
60g gula castor
lemon paste/air perahan lemon
biskut digestive
100g butter dicairkan
assorted fresh fruits (strawberry,peach,kiwi etc -saya guna peach n strawberry je coz yg tu je stok yg ada)
50ml air
2 sudu besar serbuk gelatin halalgel
- hancurkan biskut digestive (ikut ketebalan based yg anda suka.nk ganti dhn cream crackers pun blh tp tambah le gula perang sikit..biskut marrie pun blh).
- gaul biskut td dgn butter yg dicairkan.tekan adunan dlm loyang spring foam sehingga padat.masukkan dlm peti ais lbh kurang 15 minit.
- panaskan air 50 ml dan masukkan serbuk gelatin.guna kaedah double boiler.kacau sehingga serbuk gelatin sebati,sejukkan.
- pukul cream cheese,gula dan lemon paste sehingga kembang.masukkan gelatin dan pukul sehingga sebati.
- masukkan adunan cheese ke dlm adunan fresh cream,kaup balik adunan sehingga sebati.
- potong buah2 segar td kecil2..
- keluarkan based yg disejukkan td.tuang adunan cheese ke dlm loyang,tabur buah2an dan tuang lg adunan sehingga habis.
- sejukkan kek di dlm p.ais 3-4 jam..hias mengikut kreativiti sendiri..
*kek ni x muak sgt.rasanya more mcm ice cream..sedap! saya pun copy resepi dr blog org tp x ingat dah blog sape.pastu alter sikit2 ikut logic dan keperluan bhn2 yg ada kat dapur.. :)
No comments:
Post a Comment