Bahan-bahan ( Anggaran dlm 40 biji saiz mini )
250 gm butter, suhu bilik
120 gm gula ising
2 biji kuning telur
440 gm tepung gandum, diayak dahulu
1 tsp esen vanilla
Inti Kastad: 2 tbsp tepung gandum
2 tbsp tepung kastard atau tepung jagung
8 tbsp gula kastor
2 cwn (500ml) susu segar
2 biji telur
2 tbsp (30 gm) mentega
Buah Utk Hiasan: Strawberry + Grape + Kiwi
Cara-cara
- Adun semua bahan hingga menjadi doh. Gelek diatas papan pencanai setebal 5mm.
- Susun acuan tart diatas dulang pembakar. Ambil sedikit doh lalu tekapkan ke atas acuan, tekan sedikit untuk memasukkan doh tersebut di dalam bentuk acuan & trim dengan pisau di tepinya.
- Panaskan oven pada suhu 175C.
- Cucuk dengan garfu di tengah2 doh tersebut lalu bakar selama 20min atau sehingga kekuningan.
- Keluarkan dari oven & tunggu hingga sejuk sebelum menanggalkan pastri dari acuan.
- Cara Membuat Inti Kastad: Campurkan tepung gandum, kastard & gula dalam periuk yg kecil. Campurkan hanya 2 tbsp susu daripada 2 cwn susu tadi & kacau rata.
- Masukkan telur & aduk rata lagi.
- Lalu masukkan selebih susu segar tadi & kacau lagi hingga larut.
- Kacau adunan ini di atas api yg kecil hingga agak kental. *Peringatan* : adunan ini mesti sentiasa dikacau supaya tidak berbentil2.
- Apabila sudah kental, alihkan dari api lalu masukkan mentega tadi & aduk lagi hingga sebati. Ketepikan seketika utk proses pengisian pada tart.
- Ambil sesudu kecil inti kastad & bubuh ke dalam mangkuk tat yg telah sejuk tadi. (boleh mengisi isian kastad ini ke dlm piping beg lalu picitkan satu-persatu pd mangkuk tat)
sumber : myresepi.com
No comments:
Post a Comment