Bahan-Bahan:
Bahan Laksam:
3 cawan tepung beras
6 sudu besar tepung jagung
6 cawan air
sedikit garam
Bahan kuah:
3 ekor ikan sardin
1 gelas santan
½ biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1 batang serai
2 sudu kerisik
Sedikit lada sulah
2 asam keping
1 inci lengkuas
Gram dan gula secukup rasa
Sedikit minyak untuk menumis
Bahan tambahan (jika suka):
Telur rebus
Daun salad
Timun – potong halus
Taugeh
Sambal belacan
Cili tumbuk
Kacang panjang – potong kecil-kecil
Cara-cara penyediaan:
Penyediaan laksam:
Penyediaan kuah:
Bahan Laksam:
3 cawan tepung beras
6 sudu besar tepung jagung
6 cawan air
sedikit garam
Bahan kuah:
3 ekor ikan sardin
1 gelas santan
½ biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1 batang serai
2 sudu kerisik
Sedikit lada sulah
2 asam keping
1 inci lengkuas
Gram dan gula secukup rasa
Sedikit minyak untuk menumis
Bahan tambahan (jika suka):
Telur rebus
Daun salad
Timun – potong halus
Taugeh
Sambal belacan
Cili tumbuk
Kacang panjang – potong kecil-kecil
Cara-cara penyediaan:
Penyediaan laksam:
- Satukan kesemua bahan laksam dan gaul sehingga sebati. Ketepikan dan perap sema ½ jam.
- Sementara itu panaskan kukusan.
- Sapu sedikit minyak pada loyang atau pinggan leper, masukkan ke dalam kukusan.
- Tuang 2 senduk adunan laksam pada loyang/pinggan dan sapu hingga rata dan nipis.
- Kukus sehingga masak, agak keras tetapi tidak berair.
- Keluarkan dari kukusan dan biarkan sejuk sedikit sebelum digulung.
- Gulung memanjang dan potong kecil.
Penyediaan kuah:
- Rebus ikan sehingga masak.
- Kisar halus bawang merah, bawang putih, serai dan halia.
- Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bahan-bahan yang telah dikisar.
- Masukkan asam keping, kerisik, lengkuas, lada sulah, garam dan gula secukup rasa. Kacau sehingga naik bau.
- Tapis ikan dari air rebusan, simpan air rebusan. Kisar ikan sehingga hancur dan masukkan ke dalam periuk tadi.
- Kacau hingga rata.
- Tapiskan air rebusan ikan kedalam periuk dan kacau sehingga mendidih.
- Masukkan santan dan kacau lagi hingga mendidih.
- Rasa garam dan gula, tambah jika perlu. Tutup api.
- Sajikan potongan laksam bersama bahan-bahan tambahan dan kuah.
No comments:
Post a Comment