BAHAN-BAHAN
- 2 paket mee kuning - di celur
- 1/2 kilo udang - asingkan kulit & kepala
- 1/2 ekor ayam
- 2 biji bawang besar
- 4 ulas bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 8 - 10 tangkai cili kering
- Rebus ayam dengan 10 cawan air selama 30 minit. Angkat biarkan sejuk dan asingkan isi ayam. Tulang ayam simpan dulu.
- Kulit dan kepala udang digoreng hingga kekuningan/caramelised. Masukkan dalam air rebusan ayam dan rebus untuk 15 minit atau lebih.
- Keluarkan kulit dan kepala udang dari air rebusan dan masukkan tulang ayam dan teruskan merebus. Kulit dan kepala udang dikisar dengan 1 -2 cawan air dan masukkan dalam air rebusan.
- Guna minyak yang goreng kulit udang tadi untuk menumis bahan-bahan yang dikisar. Tumis hingga keluar minyak dan ada bau sikit kemudian tuangkan dalam air rebusan.
- Masukkan udang yang dah tak berkulit. Imbang rasa kuah dengan garam dan gula/perasa. Jika ingin sedikit pekat boleh tambah 2 sudu besar tepung jagung. Tambah air jika perlu.
- Hidangkan dengan sawi/kangkung, taugeh yang dicelur, tauhu goreng, telur rebus, daun sup dan daun bawang, cili potong dan bawang goreng.
No comments:
Post a Comment