BESUSAN
BAHAN-BAHAN:
  • 260gm tepung gandum
  • 1/2 tsp baking powder
  • Secubit garam
  • 250gm butter
  • 125gm gula castor
  • 1 tsp esen vanilla
  • 1 biji kuning telur
HIASAN:1 biji putih telurAlmond nibs secukupnya, tak perlu dipanggangJem strawberry seckupnya

CARA-CARA:

  1.  Ayak tepung, baking powder dan garam. Ketepikan.
  2. Pukul butter dan gula hingga sebati.
  3. Masukkan kuning telur dan terus kacau. Masukkan esen vanilla dan terus kacau.
  4. Kaupbalikkan adunan tepung ke dalam mentega dan uli sedikit hingga setakat menjadi doh yang lembut.
  5. Sukat adunan sebanyak 1 sudu kecil dan bulat-bulatkan. Ini untuk mendapatkan bentuk yang sama untuk setiap biskut
  6. Celup permukaan atas biskut dalam puith telur dan kemudian celup ke dalam almond nibs.
  7. Susun dalam dulang pembakar dan buatkan lubang tengah dan paipkan Jem kedalam lubang tadi.(sis gunakan pemegang senduk kayu buat lubang tengah2 biskut)
  8. Bakar pada suhu 200 darj cel selama 10 min atau ikut oven masing-masing