BAHAN-BAHANNYA:- 1 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan tepung ubi
- 1/2 cawan tepung beras
- sedikit air kapur (1/4 sudu teh kapur)
- 1 cawan gula pasir
- 1 cawan gula merah
- kelapa parut
CARA-CARA MEMBUATNYA:
- Masakkan gula pasir dan gula merah dengan 2 cawan air sehingga larut dan biarkan sejuk. (Jika suka masukkan sehelai daun pandan).
- Campurkan tepung gandum, tepung ubi dan tepung beras ke dalam bekas.
- Masakan gula yang telah sejuk tadi, ditambah dengan air menjadikannya 4 cawan lalu dimasukkan ke dalam bancuhan tepung dan dikacau.
- Masukkan juga bancuhan air kapur sebanyak 1/2 cawan ke dalam bancuhan tepung.
- Sediakan loyang dan masukkan bancuhan tepung yang telah ditapis.Kukus selama 15 hingga 30 minit.
- Setelah sejuk, potong dan gaulkan dengan kelapa parut(dicampur dengan sedikit garam).
No comments:
Post a Comment