KULIT PAF
Bahan-bahan :
Doh Paf Pastri secukupnya ( keluarkan dari peti sejuk dan rehatkan hingga ia kembali lembut )
Sedikit tepung gandum untuk ditaburkan ( doh paf pastri akan melekit sikit bila dikeluarkan dari peti sejuk )
1 biji Kuning Telur ( campurkan dengan 1 sudu susu cair dan sedikit pewarna kuning )
- Taburkan tepung, canai doh paf pastri setebal 1.5cm, terap dengan acuan bulat berukuran 5cm untuk lapisan bawah. Pindahkan perlahan-lahan ke dalam tray.
- Terap pula acuan berukuran 4cm berbentuk cincin dan letakkan di atas lapisan pertama tadi. Tekan perlahan-lahan untuk melekatkan lapisan pertama dan kedua. Rehatkan 15-20 minit.
- Sapu sekeliling paf dengan kuning telur.
- Bakar pada suhu 200 darjah selama 30 minit. ( IKUT OVEN MASING-MASING )
- Sejukkan di atas jaringan. Isikan dengan inti dan hidangkan segera.
Baki doh yang diterap hendaklah dilipat dan dicanai sebelum menerap semula, jangan kepal doh.
INTI SADIN
1 tin sadin ( besar ) – asingkan tulang dan buang sos
2 labu bawang besar – dicincang
2 tangkai cili merah – hiris nipis
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil lada sulah
5 biji limau kasturi – ambil jusnya
2 sudu besar jus asam jawa
- Hancurkan ikan sadin yang telah dibuang tulang.
- Masukkan bahan-bahan lain dan gaul rata.
TIPS :
- Bila dikeluarkan dari peti sejuk, doh akan menjadi keras. Biar doh di dalam suhu bilik hingga lembut semula.
- Jangan kepal doh, potong sebanyak mana doh yang diperlukan dan canai seperti langkah di atas.
- Balut semula baki doh dengan plastic cling dan simpan di dalam bahagian dingin beku.
- Doh Puff Pastry boleh tahan berbulan-bulan lamanya di bahagian dingin beku.
No comments:
Post a Comment