bahanya :-
3 /12 to 4 cawan tepung [leh guna tepung roti jugak]
2 sudu kecil garam
1 paket yis [guna maruripan ajee]
1 1/2 cawan air [guna air paip]
1 biji telur
caranya
-dalam bekas - campur 1 cawan tepung + garam + yis - tambah air sedikit demi sedikit
-uli selama 2 minit
-tambah 3/4 cawan tepung lagi - uli hingga sebati lagi
- bahagikan tepung kepada 8 bahagian
- bulat2kan doh dan leperkan - tutup selama 45minit
-taburkan tepung bawah roti sebelum dibiarkan naik
-elok terus letak dlm dulang pembakar baru tabur tepung
-pukul telur + 1sudu kecil air = sapu atas roti
-bakar kejap dlm 10 minit ajee..
note : jgn bakar lebih dari itu nanti roti jadi keras tau , kalau dah jadi keras bukan
roti arab lee tapi roti komunis lak .
- cadangkan makan dengan kuah kari
- kalau rajin pukul telur dan tekapkan roti arab
- tapi kalau terlampau rajin tak yah susah uli beli ajee satu paket RM4/5 ajee
- balik leh letak telur dan cicah kari
-uli selama 2 minit
-tambah 3/4 cawan tepung lagi - uli hingga sebati lagi
- bahagikan tepung kepada 8 bahagian
- bulat2kan doh dan leperkan - tutup selama 45minit
-taburkan tepung bawah roti sebelum dibiarkan naik
-elok terus letak dlm dulang pembakar baru tabur tepung
-pukul telur + 1sudu kecil air = sapu atas roti
-bakar kejap dlm 10 minit ajee..
note : jgn bakar lebih dari itu nanti roti jadi keras tau , kalau dah jadi keras bukan
roti arab lee tapi roti komunis lak .
- cadangkan makan dengan kuah kari
- kalau rajin pukul telur dan tekapkan roti arab
- tapi kalau terlampau rajin tak yah susah uli beli ajee satu paket RM4/5 ajee
- balik leh letak telur dan cicah kari
No comments:
Post a Comment