Kuih Cara Berlauk
Bahan-bahan ( 50 biji )
- BAHAN UNTUK INTI DAGING :
- 2 cawan daging kisar
- 1 camca besar rempah daging ( bancuh dgn sedikit air )
- 1 labu bawang besar *
- Sedikit daun bawang/sup*
- * Dipotong dadu
- Garam secukup rasa
- BAHAN UNTUK BATER:
- 2 cawan tepung gandum
- 3 1/2 cawan santan
- 1 butir telur
- Pewarna kuning
- Sedikit garam
Cara-cara
- Tumis rempah hingga naik minyak.
- Masukkan daging kisar. Tambah air dan masak hingga daging empuk.
- Masukkan sedikit garam. Kacau hingga kering.
- Masukkan bawang dan daun bawang/sup. Kacau hingga rata.
- Untuk menyediakan bater, pukul telur + garam.
- Masukkan tepung dan santan berselang-seli. Kacau hingga rata.
- Kalau berketul2, terpaksalah tapis dulu bater ini. Titikkan sedikit pewarna.
- Kalau guna blender pun, lagi senang.
- Cara memasak : Panaskan acuan kuih cara. Sapukan sedikit minyak.
- Tuang bater 3/4 penuh sahaja.
- Masukkan satu sudu inti daging.
- Kalau perlu, tuangkan sedikit lagi bater supaya kuih nampak kemas.
- Tutup hingga kuih masak.Keluarkan dari acuan dan boleh lah dihidangkan.
- Untuk kuih cara manis, tuangkan bater penuh acuan. Masukkan satu sudu gula pasir dan tutup hingga masak.
No comments:
Post a Comment