Al Quran

Listen to Quran

Tuesday, November 23, 2010

KEK LAPIS DWI-BERRY


Bahan-Bahan
450 gm mentega
160 gm gula
½ sudu besar ovellette

10 biji telur (saiz besar)
200 gm (½ tin) susu pekat manis

300 gm tepong Hong Kong
100 gm horlicks
80 gm jem strawberry + pewarna merah
80 gm jem blueberry + pewarna biru
50 gm keju parut

Cara:

1) Pukul mentega, gula dan ovalette sehingga kembang.

2) Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil terus pukul.

3) Perlahankan speed mixer, bubuh susu pekat manis dan terus pukul.

4) Seterusnya, kurangkan kelajuan mixer hingga ke paras paling perlahan (rendah) lalu masukkan tepung HK dan horlicks sedikit demi sedikit. Pukul hingga sebati dan rata.

5) Ambil 12 senduk adunan dan biarkan plain (utk 3 lapis bawah & 3 lapis atas; 1 lapis 2 senduk adunan). Lebihan adunan dibahagi dua. Satu warnakan biru dan yg satu lagi merah lalu masukkan ke dalam botol plastik.

6) Bakarlah 3 lapis plain. Taburkan sedikit keju parut pd setiap lapisan. Utk lapisan ke empat hingga 13, picitkanlah adunan merah/biru berselang seli, menyerong (diagonally). Setelah selesai, bakarlah 3 lagi lapisan plain.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...