Pais ikan
Bahan-bahan ( 10 biji )
- 1/2 kilo ikan selayang
- 1/2 biji kelapa parut yg agak muda
- 8 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1/2 inci halia
- 1 inci lengkuas
- 3 sudu makan cili kering yg dikisar@cili boh (kalau suka pedas tambah lagi)
- 1 sudu makan rempah gulai daging terengganu
- 1 sudu teh kerisik
- 3 tangkai daun kesum
- garam dan gula secukup rasa(boleh juga guna gula merah atau gula melaka)
- daun pisang secukupnya
Cara-cara
- isi ikan dan kelapa parut ditumbuk
- bawang merah,bawang putih,halia dan lengkuas dikisar halus
- campurkan bahan yg dikisar bersama rempah,cili kisar dan kerisik serta ikan dan kelapa yg ditumbuk
- perasakan dengan garam dan gula dan gaulkan bersama daun kesum
- bungkus dengan daun pisang dan bakar menggunakan arang atau kuali non stick
- bakar hingga masak dan bolehla dimakan dengan nasi panas.
No comments:
Post a Comment