Tat Cheese
Bahan-bahan ( 18 biji )
- **Pastri**
- 70g butter
- 50g gula halus
- 1 biji kuning telur
- 110g tepung gandum
- 15g almond powder
- beberapa titik esen vanila
- **Filling**
- 50g cream cheese
- 100g yogurt - sejatkan biar jadi 50g
- 40g gula halus
- 1 biji telur(saiz m)
- 1 sudu besar tepung gandum
- 1 sudu kecil corn starch
- 50ml fresh cream
Cara-cara
- Cara buat pastri. Masukkan butter ke dalam mangkuk. Kacau sampai lembut atau jadi bentuk krim.
- Tambahkan gula. Pukul sehingga putih
- Masukkan telur kuning. Kacau sehinga sekata. Tambahkan pula esen vanila. Kacau lagi.
- Campurkan tepung dengan almond powder . Kemudian ayakkan.
- Kemudian masukkan tepung ke dalam no.3 tadi sedikit demi sedikit sambil dikacau.
- Uli jadi bentuk bulat. Kemudian simpan dalam peti ais sekurang-kurangnya 2 jam sebelum digunakan.
- Canaikan doh setebal 3-4mm. Terap dengan cutter diameternya 6cm. Simpan dalam peti ais sementara siap buat filling.
- Cara buat filling Letakkan ke dalam mangkuk cream cheese, yogurt dan gula. Kacau biar sebati. Kemudian masukkan telur sedikit demi sedikit sambil dikacau.
- Tambahkan fresh cream sedikit demi sedikit sambil dikacau.
- Lepas tu, ayak pula tepung gandum dan corn starch ke dalam no.9 tadi. Kacau sehingga sebati.
- Sapukan bekas muffin dengan butter dan taburkan sedikit tepung. Ambik pastri tadi. Masukkan ke dalam bekas muffin. Cucuk-cucukkan dengan garfu.
- Isikan dengan cream cheese tadi. Bakar selama 30 minit dengan suhu 170 degree atau sehingga pastri nampak kuning/perang.
- Bila dah sejuk. Boleh bungkus cantik-cantik dan dijadikan sebagai buah tangan.
No comments:
Post a Comment