Al Quran

Listen to Quran

Sunday, November 28, 2010

Kek Pandan Serikaya


Bahan2nya:
16oz(450g) mentega golden churn
180g gula halus
10 biji telur ayam
90g pandan paste(sila rujuk gambar yg disertakan di bawah)
1 tin kecil susu manis
200g horlicks
240g tpg hong kong
1 tin serikaya saiz sederhana

Cara-caranya:
  1. Panaskan pengukus dengan api sederhana-pastikan air hampir penuh supaya air tidak mudah kering.
  2. Pukul mentega dengan gula sampai kembang dan berkrim. Masukkan telur satu persatu (sambil terus dipukul dengan kelajuan paling minima) sehingga habis.
  3. Masukkan srikaya, susu manis, horlicks, pandan paste dan tepung hongkong. Pukul dengan kelajuan perlahan sehingga adunan sebati.
  4. Gaul dengan senduk supaya adunan benar2 sekata sebelum dituangkan ke dalam loyang yg sudah dioles mentega dan ditabur tepung.
  5. Kukus selama 4 jam. Selamat mencuba

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...