Ini dia resepi dan cara-cara langkah demi langkah nak buat Paf Pastri / Pastry Puff Resepi asal : Cik Mat Gebu 400gm tepung gandum Ayak tepung gandum, campurkan garam dan majerin, gaul rata.
Bahan-bahan :
1 sudu kecil garam
50gm butter / majerin
220 ml air
300gm Pastry Margarine – potong nipis
Cara-cara
- Masukkan air sedikit demi sedikit dan uli adunan hingga menjadi doh. Jika doh masih melekat di tangan, tambah sedikit tepung.
- Tutup dengan plastik dan rehatkan 15 minit.
LANGKAH-LANGKAH MENCANAI DOH PAF PASTRI / PASTRY PUFF
- Tabur sedikit tepung di atas papan pencanai dan canai doh hingga menjadi segiempat panjang dengan ketebalan lebih kurang 1.5cm.
- Potong nipis Pastry Margarine dan atur hanya di separuh bahagian doh. ( gambar 1 )
- Lipat doh menutupi Pastry Margarine dan tekan di sekelilingnya. ( gambar 2 )
- Canai semula doh untuk ratakan Pastry Margarine di dalamnya hingga doh jadi setebal 1.5cm semula.
- Lipat tiga doh dan rehatkan di dalam peti sejuk (BUKAN BAHAGIAN DINGIN BEKU) selama 15 minit. ( gambar 3 )
- Selepas 15 minit, keluarkan doh dan canai semula. ( gambar 4 ) Ulangi langkah 4 & 5 sebanyak 3 kali.
- Setelah selesai, lipat doh seperti bentuk buku ( gambar 5 ) , balutkan dengan “plastic cling” dan simpan di dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 5 jam sebelum digunakan.
No comments:
Post a Comment