Bahan untuk Kuih Cucur
3 cawan tepung
2 sudu teh yis kering
Sedikit garam
Sedikit kunyit serbuk
Air secukupnya
Bancuh adunan hingga menjadi seperti adunan jemput-jemput. Kemudian tutup bekas dengan cling wrap dan ketepikan.
Bahan untuk Kuah
1 kg keledek - direbus dan kisar)
Beberapa tangkai lada kering - kisar
Beberapa tangkai cili hidup - kisar
2 biji bawang besar - kisar
5-6 ulas bawang merah - kisar
1-2 ulas bawang putih - kisar
1-2 cawan air ( ikut kepekatan yg dikehendaki)
Kacang tanah (yg dikisar sederhana halus)
Sedikit bijan
Sedikit air asam jawa
Sedikit sos tomato
sedikit gula halus
sedikit gula melaka
Garam secukupnya
Bahan Sampingan
Taugeh (untuk dimasukkan dalam kuihnya)
segenggam udang pepai (untuk masuk dalam kuih)
Sikit Bijan
sengkuang (potong memanjang)
Timun ( potong memanjang)
Tahu - goreng hiris nipis
Kentang rebus -hiris nipis
Telur rebus- potong 4
Tempeh - goreng hiris nipis
Cara untuk kuahnya
Campurkan semua bahan masak atas api perlahan hingga agak pekat.
Kuahnya mesti ada rasa manis masam pedas sikit.
Cara buat Kuih Cucur
Adunan yang diketepikan tadi dibahagikan 2. Satu adunan masuk taugeh dan satu lagi masukkan udang pepai dan bijan (kalau suka bole letak sikit color kuning or oren kedalam adunan udang)
Adunan taugeh di goreng leper dan lebar mcm cucur udang dan adunan udang pepai digoreng bulat-bulat.
Adunan taugeh biasanya bila dah masak boleh potong 4-6 lepas tu boleh gorengkan sekali lagi biar ranggup sikit.
Lepas itu boleh dihidangkan. Letak kuih cucur dan bahan sampingan disusun dan letakkan kuahnya.
Kalau mau adunan kuih boleh di gandakan. Setelah diasingkan untuk cucur taugeh dan udang adunan selebihnya boleh dicelup tahu, kentang rebus, tempeh, telur kemudian digorengkan. Ikut kreativiti anda.
No comments:
Post a Comment