Bahan-Bahan
700 gm mentega
220 gm gula
1 sudu besar ovellette
14 biji telur saiz besar
1 ½ tin susu pekat manis
380 gm tepung Hong Kong
140 gm horlicks
3 sudu besar serbuk koko (dibancuh dgn 2-3 sudu besar air panas)
1 sudu besar chocolate emulco
1 sudu teh pewarna cokelat
50 gm jem strawberry (optional, boleh ditiadakan)
1 sudu teh pewarna merah
220 gm gula
1 sudu besar ovellette
14 biji telur saiz besar
1 ½ tin susu pekat manis
380 gm tepung Hong Kong
140 gm horlicks
3 sudu besar serbuk koko (dibancuh dgn 2-3 sudu besar air panas)
1 sudu besar chocolate emulco
1 sudu teh pewarna cokelat
50 gm jem strawberry (optional, boleh ditiadakan)
1 sudu teh pewarna merah
1 sudu teh pewarna oren
Cara:
1) Pukul mentega, gula dan ovalette hingga kembang dan putih. Masukkan telur sebiji-sebiji dan terus pukul.
2) Masukkan pula susu pekat manis lalu dipukul dgn speed perlahan.
3) Seterusnya, masukkan horlicks dan tepung lalu dipukul terus dgn kelajuan yg rendah sehingga menjadi adunan yg licin dan sebati.
4) Bahagikan adunan kepada 4 bahagian.
Satu bahagian dibiar plain, satu dibubuh koko, choc emulco & pewarna cokelat, satu lagi dibubuh jem strawberry & pewarna merah dan yg akhir dibubuh warna oren, perisa oren.
5) Dengan menggunakan loyang 9" x 9" yg telah dialas kertas dan digris, mulalah proses membakar.
6) Satu lapisan gunakan 3 senduk adunan.
7) 3 Lapisan pertama dan 3 lapisan terakhir gunakan adunan plain.
8) Yg ditengah2 tu ikut sukahati anda yer... Saya gunakan warna cokelat, merah dah oren. Bakarlah sehingga selesai kesemua adunan.
Nota :
1) Gunakan pewarna yg anda suka dan susunlah warna lapisan anda mengikut citarasa anda.
2) Saya editkan loyangnya kpd yg kecil sedikit...iaitu 9" x 9"
1) Gunakan pewarna yg anda suka dan susunlah warna lapisan anda mengikut citarasa anda.
2) Saya editkan loyangnya kpd yg kecil sedikit...iaitu 9" x 9"
No comments:
Post a Comment